Tuesday, November 17, 2009

How to Upgrade a WSPBuilder Project to SharePoint 2010

<UPDATE date=”2009.12.02”>: WSPBuilder Extensions 2010 Beta 1.3 (or newer) makes the below mostly obsolete – though I was still not able to deploy using the VS add-in – I got a message stating my SPTimer Service was not running.</update>

Based on advice from Bjørn Furuknap (@furuknap, I was able to deploy to SP 2010 a rather complex WSPBuilder-based SharePoint solution that I first recompiled in VS 2010.

Steps were:

  1. Download the command line version, with the x64 cablib dll
  2. Upgrade your VS 2008/2005 solution to VS 2010
  3. Replace your 12 references with their 14 equivalents - most will be found in C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\14\ISAPI
  4. Compile your VS solution - this SHOULD work
  5. Use the wspbuilder command line tool to create, but not deploy your wsp (use wspbuilder -help for instructions)
  6. Use stsadm -o addsolution -filename <yourwsp> to deploy the solution

Labels: , , , , ,

Monday, November 09, 2009

SharePoint Office Server 2010, on Windows 7, in Google Chrome


It took a few hours of downloading, a few hours of installing (with workarounds), but I now have SharePoint 2010 Office Server Beta (aka the MOSS upgrade) running on my Windows 7 laptop; and as can be seen, it renders beautifully in Google Chrome. <UPDATE1> installed and uninstalled the dang thing several times, with the same result:  I keep getting WCF errors:

System.Configuration.ConfigurationErrorsException: Unrecognized attribute 'allowInsecureTransport'. Note that attribute names are case-sensitive. (C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\14\WebClients\Profile\client.config line 56)


I completely uninstalled every bit of SharePoint 2010, Visual Studio 2010, .net 4, and every prerequisite of SP.  Then reinstalled.  This time I ran the configuration wizard (as admin) while connected to the domain controller (via vpn).  MOST of SP2010 now seems to work.

I then tried adding the local SP admin account (hat I had created for my first install) to the Farm Administrators group.  Same damn WCF error.

So I simply backed up then edited client.config to remove the offensive attribute both from line 57 and from a second instance on line 97.  Then I rebooted and tried the Farm Admin Addition again.

Same error message (note that I am NOT running SPF, I am running the full Office Server version)…


… but different cause this time:

Local administrator privilege is required to update the Farm Administrators' group.

Could this be a limitation of running SharePoint2010 on Windows 7?

The one Another challenge of the installation was that the Configuration wizard would fail repeatedly on step 2 (of 10) when attempting to set up the configuration database.  The error was “user can not be found”.  I then noticed that my domain account did not have full admin rights on my SQL server instance, unless I started SQL Management Studio as Run as Admin.

The workaround I used was to create a local admin account, grant that account full db access, switch to the new admin account, run the configuration wizard, and then switch back to my regular user account.  Crude, but effective.

The better alternative is to connect to your corporate network to gain access to your domain controller.  On my 3rd, 4th and 5th (!) time running the configuration wizard, this was the approach I took, and it seems to work well.  (I understand this is also something that is necessary for the VS 2010 TFS install.)</UPDATE2>

I have no opinions on speed, etc – more of that to come, I’m sure.

So I finally ended up scrapping Windows 7 AND 2008 R2.  With our code, there just was no getting around compatibility issues.  So for now I am running on good ol’ Windows Server 2008 x64.

Can’t wait for MS to release bootable, sysprepped developer vhds for this...

Labels: , , , , , ,

Wednesday, November 04, 2009

Windows 7 Taskbar Icon Progress Indicator

I’ve been ranting too much again, so here’s a rave:  While installing XP Mode in Windows 7 I noticed that the taskbar icon has a built in progress indicator.  That is…


And that’s only half of it: there’s an API for both progress indicators and icon overlays – see the blog post here.

Labels: , , , ,

This is Business Productivity?


Really, Microsoft?  This is the appropriate stock-photo for business productivity?

Are they productive because they are wearing suits?

Are they watching other people work productively?

Is the business being productive without them?

Did they just finish being productive and are now basking in the glow of their success?


Labels: , , , , , ,